Puha, tænker du måske, når du lander her på siden "Her er godt nok meget tørt læsestof, og mange bogstaver,"

men er du en lille bitte smule interesseret i at være med til at passe på vores jord, kan jeg kun sige :"Økologi kalder Jorden!"

 Brug bare 5 minutter af dit liv på at læse det, jeg har observeret og læst mig frem til, så er mit budskab nemlig ikke

forgæves! :) Og der må jo være en grund til, at du trykkede på linket ØKOLOGI? :)

Økologiske fødevarer koster mere, fordi de er dyrere at producere. Fx giver en økologisk kornmark mindre udbytte, en økologisk malkeko giver mindre mælk, økologiske dyr skal have mere plads og vokser langsommere,

 og økologisk foder koster mere. Hvis du står i køledisken og kan vælge mellem 3 kyllinger til ca. 100 kr kontra en økologisk kylling, er der alligevel mange, som vælger EFTER prisen,

 som er forståeligt nok, hvis man skal vende hver en øre, men man skal huske på, at når man køber økologiske varer, betaler man for, at dyr og natur bliver behandlet ordentligt,

 og at man får en vare der er fri for stoffer, som er unødvendige. Hvis man ønsker at gå over til økologi, men synes det er uoverskueligt,

kan man starte med at ændre på disse 5 fødevarer, uden at ændre radikalt på familiens madvaner, og uden at blive ruineret.

 

1.       Økologiske kartofler bliver ikke sprøjtet i dyrkningsperioden. Almindelige kartofler bliver sprøjtet ca. 10 gange i løbet af dyrkningsperioden, for at undgå sygdomme på planterne.

 

2.       Rugbrød spiser de fleste af os hver dag. Økologisk rugbrød er blandet andet uden stråforkortere, som har været brugt i over 20 år ved dyrkningen af rug og hvede, for at regulere længden og styrken i strået. Stråforkortere er mistænkt for at forstyrre hormonbalancen, samt skade forplantningsevnen.

 

3.       Økologisk Mælk har en sundere fedtsyre-fordeling; den indeholder op til 5 gange mere CLA, der er en flerumættet fedtsyre, samt omega-3-fedtsyrer, der også er flerumættede. Økologisk mælk fås i faktisk alle butikker, samt i alle fedtprocenter, og er kun en lille bitte smule dyrere end ikke-økologisk mælk.

 

4.       Økologisk oksekød er tit på tilbud, og stammer fra de økologiske malkekvægsbesætninger. At købe økologisk kød i det hele taget sikrer dig, at der fx ikke er blevet brugt genmodificeret produkter i eller tilsætningsstoffer i det foder, som dyrene spiser. Der er også den fordel, at Økologisk kød indeholder tit mindre vand end ikke økologisk kød, så svindet bliver derfor mindre.

 

5.       Økologisk mel og gryn fås i mange spændende melsorter fra forskellige producenter, så der er nok at vælge imellem. De er et godt udgangspunkt, hvis man vil bage selv. Økologisk hvede får en ”bedre” behandling, får lov til at ligge, så fugten i hveden svinder en del ind. Det betyder, at når hveden bliver behandlet videre i form af brød, fortsætter den ikke gæringen i maven, som dårligt – behandlet -hvede gør. Den dårlige hvede når ikke at ligge og tørre ordentlig ind, før den kommer videre i bearbejdningen til at blive til mel, og dermed fortsætter gæringsprocessen videre, når melet kommer ned i maven på folk. Derfor er der nogen, som ikke kan tåle den almindelige hvede, da de får ondt i maven, bliver oppustet, udspilet, luft i maven, ja skidt tilpas.

 

Så er spørgsmålet jo, om økologisk mad smager bedre end ikke-økologisk mad. Økologiske grønsager smager bedre, af den grund, at de indeholder mindre vand end de ikke-økologiske. Økologisk kød smager også af mere, er mørkere, fordi dyret har fået motion og længere tid at vokse i. Personligt kan jeg godt smage forskel på økologisk brød kontra ikke-økologisk brød. Hjemmebagte boller af økologisk mel, samt økologisk gær, giver brødet en hel anden smag og krumme. Det ER bare bedre, i min mund og mave i hvert fald!

Prøv dig frem! Om ikke andet smager det af

 

GOD SAMVITTIGHED!!

 

 

Vidste du?

- Når du køber en liter økologisk mælk frem for en ikke-økologisk, sparer du 200 liter grundvand (det samme som et fyldt badekar) for mødet med sprøjtegifte.

- Økologiske køer er de eneste, der med garanti kommer på græs hele sommeren. Når de er i stalden, får de frisk luft, et blødt leje og god plads til at bevæge sig på

- Det er forbudt at bruge kunstige farvestoffer og smagsforstærkere (bl.a. E621) i et økologisk produkt.

- Der må kun være seks økologiske høns på en kvadratmeter inden døre, og de bevæger sig frit. Burhøns er 16 om at dele samme plads – det svarer til et A4-ark til hver høne.

- Hvis børn begynder at spise økologisk, falder mængden af pesticidrester i deres urin markant.

- Økologiske svin er på græs i minimum 150 dage om året – eller har en løbegård under åben himmel, hvor de kan boltre sig.

- Økologisk dyrkede marker har flere insekter, regnorme, vilde dyr og planter end andre marker.

- Forsøg viser, at økologisk mad styrker rotters immunforsvar, så de bliver mindre fede og sover bedre.

- Økologisk mælk indeholder flere kræfthæmmende fytoøstrogener* end ikke-økologisk mælk, fordi køerne får mere græs.

- En økologisk so skal have sine grise hos sig, til de er mindst syv uger gamle, mens ikke -økologiske grise som oftest vænnes fra efter fire uger.

*Fytoøstrogener er plantestoffer, som ligner kroppens egne endogene østrogener, men som ikke har disses potentielle bivirkninger. Fytoøstrogenerne kan virke ved at de bindes til kroppens østrogenreceptorer og derved konkurrerer med kroppens eget østrogen.

 Herudover menes det, at fytoøstrogener også kan begrænse dannelsen af endogene østrogener i kroppen, og på den måde begrænser virkningen af de endogene østrogener.

 

Er jeg en gensplejs?

Hvert år importeres 1,7 milliarder kilo gmo-soja fra Brasilien – og den ender i fødevarer, der ikke er mærket.  Den bedste måde at undgå gmo på, er at vælge økologiske varer.

Spiser du gen-mad? Ifølge EU´s mærkningsregler skal det kun stå, hvis selve produktet indeholder genmodificerede organismer. Det vil sige at æg, mælkeprodukter og kød kan komme fra dyr, der har fået

genmodificeret foder, uden at vi har en chance for at se det på pakningen, og vælge det fra, hvis det er det, vi ønsker.

90 % af alle landbrugsdyr spiser foder, der indeholder gmo. Det betyder, at en meget stor del af alle de æg, koteletter og grillbøffer, som danskerne sætter kniven i, kommer fra dyr,

der har spist gmo-foder for at vokse sig store inden slagtningen.

Det skal fremgå af ingredienslisten eller på anden måde, om en fødevare eller ingrediens stammer fra en GMO. Reglerne giver flere muligheder. Enten skal der efter ingrediensen stå

"genetisk modificeret" – for eksempel "sojaprotein (genetisk modificeret)" eller "sojaolie fremstillet af genetisk modificeret soja." Det kan også fremgå af en fodnote i ingredienslisten.

Forbrugerne er ikke klar over det. De tror, at gmo-varer skal mærkes tydeligt. En fødevare skal først mærkes, hvis gmo eller genteknologi indgår i produktionen af varen. På samme måde

skal det fremgå af varedeklarationen, hvis ingredienser eller tilsætningsstoffer indeholder gmo. En vare skal ikke mærkes, hvis dyret har spist foder, der indeholder gmo.

Der er flere, som ikke kan tåle soja, og som er uvidende om det, at der faktisk er ”sojarester” i den mad, de indtager. Grise får bl.a. soja i deres foder, og det samme gør høns/kyllinger.

Mange vælger økologien fra på grund af prisen. De siger, at varerne er for dyre. Men de har råd til at gå på Mc Donald, Burger-King og råd til at købe masser af fredagsguf og sodavand.

 Man kan også få økologisk slik/guf og sodavand. Det er stadig dyrere, ja! men det er kun nu og her, man sparer penge, for på længere sigt er det vores efterkommere, som skal betale prisen.

Jeg er af den holdning, at har man råd til det, har man også råd til økologi. Man har da ikke råd til at lade være, når man tænker på, hvad mad kan gøre ved os, især mad,

som indeholder tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler, konserveringsmidler, vækstfremmere, sprøjtegifte, gensplejsede afgrøder samt kunstgødning. Det må man nemlig ikke bruge

 i økologiske produkter. Ved at købe økologisk, sparer man miljøet for yderligere belastninger, samt at ens krop bliver mere glad og tilfreds.

 

 Udenlandske øko-varer:

Kaffe, te, kakao, vin, ris og citroner er eksempler på økologiske produkter, som vi indfører fra udlandet. Når der bliver importeret udenfor EU, skal det dokumenteres, at de er produceret og kontrolleret efter regler, der svarer

til EU’s økologiregler.

Udenlandske øko-produkter kan være mærket med det producerede lands økologimærke eller EU’s øko-mærke.

Kun varer, der er pakket eller mærket i Danmark af virksomheder, der er underlagt statskontrol, må bære det danske Ø-mærke.

 

 

Økologiske husdyr:

 

I økologisk landbrug findes der nogle generelle krav til stalde og udendørsarealer, som gælder for alle dyr. Et uddrag af kravene er, at:

 

1.     -   Dyrene har god plads at bevæge sig på både indendørs og udendørs.

2.      -  Dyrene kan udfolde sig, som de vil – rode i jorden, bade i mudder m m.

3.     -   Alle dyr har adgang til daglig motion året rundt

4.      -  Der er ren og tør strøelse, så dyrene kan ligge godt.

5.       - Der er frisk luft og dagslys i stalden.

6.       - Alle dyr har adgang til grovfoder.

 

Dyrenes beskyttelse:

Kravene til mærket ”anbefalet af dyrenes beskyttelse” er koncentreret omkring dyrenes velfærd i produktion, transport og ophold på slagteriet:

 

1.       - Dyrene skal altid have frihed til at kunne bevæge sig frit og have mulighed for at udvise normal adfærd.

2.       - Dyrene må ikke lide overlast fysisk eller psykisk.

3.      -  Dyrene må ikke sulte, men skal have fri adgang til naturlige fodermidler og vand, således at de kan opretholde god sundhed og vigør.

4.       - Dyrene må ikke udsættes for unødig smitte eller lide anden overlast.

5.      -  Dyrene må ikke på nogen måde skræmmes eller unødigt stresses.

 

Kilde: Spis bedre Tidsskrift

 

 

Sagt om mad:

”Heldigvis har forbrugerne et alternativ. Køber man kød, som er mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, kan man være sikker på,

 at dyrene havde et godt liv, inden de blev slagtet.”

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse

 

 

Derfor skal du spise økologisk:

·         På marken bruges hverken kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning. Det giver dig rent drikkevand

 

·         Økologiske dyr får ingen vækstfremmere og ingen forebyggende medicin i foderet.

 

·         Farvestoffer, kunstige sødemidler og aromastoffer er forbudt i økologiske varer.

 

·         Naturen har bedre vilkår, og derfor er der flere fugle, fuglearter og plantearter på markerne.

 

·         Økologisk dyrevelfærd handler om mere motion, frisk luft og god plads. Det giver mindre stress og færre sygedage.

 

·         Økologiske grøntsager og frugt indeholder generelt mindre vand og mindre nitrat.

 

·         Økologisk mælk er ikke homogeniseret, osten er uden nitrat og kødet uden nitrit.

 

·         Økologi handler også om tryghed. Så glem alt om resistente bakterier, rester af pesticider og antibiotika.

 

 

Kilde: Økologisk Landcenter                                                                                                                                                  

 

Jeg ELSKER muligheden for at kunne vælge!

 Og jeg vælger Økologisk, så vidt muligt!

 

 

 

 

HOME

opdateret 18/01-2025